Månadens bild Juni 2016 – Åska över Lund

Hugo Hofverberg Hagman Månadens bild, Natur Leave a Comment

Bakgrund


Dagen innan midsommar drog ett kraftigt oväder in över Lund. Så fort jag upptäckte att det åskade så pausade jag filmen vi tittade på och gick ut på balkongen med kameran. Det blixtrade utan uppehåll med stora blixtar över hela himlen, tyvärr hade jag bara en tråkig lekplats som förgrund så jag tog med mig ett blixtparaply (ett paraply till studioblixtar alltså) och mitt stativ och begav mig ut. En bit bort från lägenheten i Örtofta finns ett fält och en å som skulle utgöra en bra förgrund, nära och bra.

Komposition & teknik


När jag kom fram till fältet var åskan förbi och låg över Lund. Det var dramatiskt med dunder och blixtar över staden men tyvärr funkade det inte med kompositionen så jag försökte fånga det som var kvar över fältet och ån, även om himlen inte var lika dramatisk. Jag ställde stativet med kameran på den bästa platsen jag hittade och tog en serie bilder. Med en slutartid på 30 sekunder får man med allt som sker inom denna tiden så man behöver inte ha perfekt tajming, även om det känns som att den perfekta blixten alltid dyker upp precis mellan tagningarna. Det började ösregna men jag kände mig inte nöjd så jag stannade tills jag inte längre vågade stå kvar på ett öppet fält med paraply i mitt i åskan. Objektivet jag använde, Voigtländer 15mm f4.5 är manuellt och ger ingen EXIF information så jag är inte säker på vilka inställningar jag använde, men det var antagligen f8 och 30 sekunders slutartid och ISO 400.


Dela inlägget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *