Månadens bild April 2016 – Ranunculus ficaria

Hugo Hofverberg Hagman Månadens bild, Natur Leave a Comment

Månadens bild April 2016 – Ranunculus ficaria

Bakgrund


Våren är här och äntligen är det grönt och fint igen. Vi har varit på upptäcktsfärd i Örtofta och bara 2 min till fots från vår lägenhet hittade vi mysiga stigar längst med ån som leder till Örtofta slott. Två gånger i rad när jag har varit vid slottet som är bebott så har jag stött på ett rådjur precis utanför deras trädgård. Givetvis hade jag inte rätt objektiv på kameran så det blev inga bilder.


Komposition & teknik


När det är såhär grönt och fint som det är nu så brukar jag titta efter blommor att fotografera. Det bästa ljuset att fotografera blommor enligt mig är när solen går ned. Då får man ett varmt och mjukt ljus utan kantiga skuggor som kan vara distraherande. I detta fallet ville jag ta en bild på en blomma i grönskan med himmelns fina färger som bakgrund. Eftersom blomman var ensam bland gröna blad så kunde jag inkludera omgivningen istället för att ta en närbild av blomman, och behövde därför inget makroobjektiv. Objektivet jag använda var mitt Zeiss Batis 85mm f1.8 och bländaren hade jag helt öppen på f1.8 för att få bakgrunden helt ur fokus. Kameran hade jag på marknivå för att få blad som är ur fokus även framför blomman. Detta är ett perspektiv som vi normalt inte brukar betrakta blommor på och detta bidrar till en mer intressant bild.

Tips

Här kommer några enkla tips för att fotografera blommor.

1. Fokus på motiv
Använd ett ljusstarkt objektiv som t.ex ett 50mm f1.8 med full öppning (f1.8) för att få bakgrunden helt ur fokus. Detta drar betraktarens ögon direkt till motivet för ett starkare intryck. Det bästa är att använda ett makroobjektiv, dessa fungerar som förstoringsglas och är ofta mycket skarpa.

2. Rätt tid på dygnet
Fotografera tidigt på morgonen eller kvällen då ljuset är mjukt och fint. Man kan tro att en solig dag är det bästa för fotografering men då får man ett starkt ljus med hårda skuggor vilket oftast inte är önskvärt. I så fall kan det vara bättre en grå dag då molnen mjukar upp ljuset.

3. Perspektiv
Jag försöker alltid exkludera element som inte tillför något till bilden. När man fotograferar blommor så kan det vara kvistar eller ogräs som ska undvikas. Välj en vinkel som passar motivet och är behagligt för betraktarens ögon.

Månadens bild finns nu att köpa som tavla.


Dela inlägget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *