Backup för fotografer och småföretagare

Hugo Hofverberg Hagman För Fotografer Leave a Comment

Att göra backup av bilder och video är inte det roligaste och mest spännande momentet som fotograf men det är otroligt viktigt att det görs. I detta inlägg kommer jag gå igenom min egen backuplösning som är säker, kostnadseffektiv och automatiserad.


Dubbla minneskort

Idag använder jag dubbla 64gb minneskort i min Sony A7III där filerna läses in på båda minneskorten. På detta sätt har jag direkt en kopia av alla bilder om ett minneskort mot förmodan skulle fallera. Dessutom kan jag förvara ett av minneskorten utanför kameran när jag har fotat klart för att inte ha dem på samma ställe.


Sony A7III dubbla minneskortplatser
Sony A7III med dubbla minneskortplatser

Lokal lagring

Så fort jag kommer hem från ett uppdrag importeras bilderna till min stationära dator genom Lightroom. Bilderna kategoriseras efter uppdrag med namn och datum, nästa steg är att gallra och redigera bilderna. Det görs från den lokala hårddisken då den har bäst prestanda.
Lightroom är installerat på en snabb 500GB SSD och bilderna lagras på flera långsammare Seagate IronWolf 4TB och 8TB diskar


Samsung 500GB SSD
Samsung 500GB SSD

NAS

NAS - Minidator med hårddiskar
En NAS är en lagringsenhet som kopplas upp mot nätverket i hemmet, det är som en enkel minidator med plats för olika många hårddiskar beroende på vilken modell man väljer. Det är vanligt att ha flertalet hårddiskar som speglar varandra i samma NAS, detta gör att du alltid har tillgång till dina filer även om en hårddisk skulle sluta fungera men minskar lagringsutrymmet.

Koppla hårddiskar med RAID
RAID kallas detta system där man kopplar ihop flera hårddiskar och det finns i flera uppsättningar. Själv använder jag ingen RAID metod för att minska risken för dataförlust, istället gör jag backup av mina filer till en molntjänst som jag snart kommer till. Att använda en hel eller flera hårddiskar enbart för att spegla data är nödvändigt om du direkt behöver återställa och få åtkomst till dina filer men så bråttom har inte jag.

Synka filer från dator till NAS
Med Synology Drive synkar jag mina filer automatiskt från dator till NAS, det fungerar ungefär som Google Drive. Så fort en ändring i filen sker synkas den med min NAS så alla urval och redigeringar synkas direkt och borttagna filer lägger sig i papperskorgen på NAS som jag kan tömma vid behov. Det finns flera fördelar med att ha en NAS i sin ägo, du får en privat molnlagring där du kan lagra dina filer och bestämma vem som ska få tillgång till dem och du kan lösenordsskydda allt du delar.

Skapa galleri med Synology Moments
Bland annat använder jag appen Synology Moments för att dela galleri till min kunder vilket fungerar väldigt smidigt. Från Lightroom exporterar jag bilderna direkt till en mapp på datorn som är synkad med min NAS, detta skapar ett stilrent galleri i Moments med omslagsbild och med samma namn som mappen jag exporterat bilderna till. Efter det går jag in i Moments, anger lösenord och skickar över länken till kunden.


Synology NAS backup för fotografer
Synology NAS DS218

Molnlagring med Backblaze

En tredje kopia
Lokal lagring tillsammans med backup på NAS är säkert så länge inget händer i min bostad, men vid inbrott, brand eller liknande så finns risken att båda dator och NAS försvinner. För att vara helt säker använder jag molntjänsten Backblaze för att synka alla filer mellan NAS och molnet. Det tar ett tag att synka filer till Backblaze och därför är det perfekt att göra det från NAS istället för att göra det direkt från datorn, på detta sätt laddas filerna snabbt upp från datorn till NAS så att jag kan fortsätta arbeta med datorn utan prestandaförlust, eller stänga av den för dagen. Min NAS står på dygnet runt och laddar upp filer vid behov.


Vad händer vid borttagning av filer

För mig är det viktigt att bilderna är säkerhetskopierade på flera ställen ända tills jag har levererat dem till kund, efter det vill jag faktiskt ta bort vissa bilder.

Bilder på NAS tas manuellt bort från papperskorgen
På NAS har jag ställt in att alla synkade bilder som raderas från datorn läggs i papperskorgen på NAS, den rensar jag med jämna mellanrum och på så vis sparar jag utrymme men kan återställa bilderna om de skulle ha hamnat där av misstag.

Behåll bilder bara på Backblaze
På Backblaze har jag ställt in att bilderna ska läggas i papperskorgen och tas bort helt efter 90 dagar, då är bilderna ändå levererade. Ett år efter att bilderna är levererade raderar jag alla bilder som inte valts ut för leverans till kund och alla bilder som har levererats till kund vill jag bara ha på Backblaze. Det finns ingen anledning till att ha dem på tre olika ställen då jag ändå inte har någon skyldighet mot kund att förvara dem, men jag gör det ändå.

Radera filer men behåller inställningar i Lightroom
För att radera bilderna från datorn och NAS har jag skapat en ny backuprutin och ställt in att om bilderna tas bort från dator och NAS, ska bilderna inte raderas från Backblaze. På detta sätt kan jag radera bilderna direkt från datorn, och det gör jag genom Utforskaren på datorn och inte genom Lightroom, om jag skulle vilja ladda ned bilderna igen så finns all Metadata sparad i Lightroom.


Synology NAS backup för fotografer
Borttagning av filer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *